Kadro Ara!

Kritik: Dunkirk

Yeniden bir dublaj kritiği ile karşınızdayız. Bugün sizlere The Dark Knight Trilogy, The Prestige, Inception ve Interstellar filmlerinin yönetmeni Christopher Nolan
‘ın son şahanesi Dunkirk’ün dublaj kritiğini yazmaya çabalayacağım elimden geldiğince ve hadsizlik etmeden.

Filmin dublaj cast’ı elimize ulaştığında, benim için cast’da kaba tabir ile gözüme batan tek uyuşmazlık Boğaçhan Sözmen ve 5 kez Oscar’a aday gösterilen deneyimli İrlandalı oyun yazarı, aktör ve yönetmen Kenneth Branagh ile eşleşmesi olmuştu. Filmi izledikten sonra, nasıl bir ön yargı ile yaklaştığımı ve ne büyük hadsizlik ettiğimi anladım. Kenneth Branagh ve Boğaçhan Sözmen eşleşmesi o kadar iyi ki; benim kafamdaki –ya keşke Aydoğan Temel veya Mazlum Kiper bu karakteri konuşsaydı- düşüncesini sildi süpürdü.


Dublaj yönetmeni Oğuz Özoğul, işin mutfağında İmaj Prodüksüyon’da Murat Şenol’un asistanlığında pişmiş çok başarılı bir dublajcı ve dublaj yönetmeni. O’nun için de “Dublajın Michael Bay’i” desek yeridir. Yönettiği büyük bütçeli Blockbuster diye tabir edilen birkaç yapımını yazacak olursak; King Arthur: Legend of the Sword, Resident Evil: The Final Chapter, Inferno, Ben-Hur be Michael Bay’in gişe canavarı Transformers: The Last Knight yönettiği ve konuştuğu birkaç Blockbuster’dan yalnızca birkaçı.

Bridge of Spies filmindeki rolü ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar heykelciğini kapan başarılı aktör Mark Rylance’ın dublajını sektörün efsane seslerinden Mazlum Kiper yapsa da maalesef ses-karakter-aktör ve dublajcı arasında bir kan uyuşmazlığı vardı. Rylance’ın yüzüne baktığımda Kiper’in sesini değil de başka sesler geldi aklıma izlediğimde…

harry styles dunkirk ile ilgili görsel sonucu
Filmin geneli isimsiz (no name) oyunculardan oluşuyor. Fakat beni en çok şaşırtan One Direction isimli müzik grubunun solisti Harry Styles’ın performansı oldu açıkçası. Mimikleri, oyunu sanki 40 yıllık aktörler gibi idi ki bu O’nun ilk sinema filmi. Filmde olduğu gibi, oyuncu seçmelerinde de başarılı bir performans göstermiş olmalı ki, yönetmen Nolan bu popüler figüre filmin önemli bir karakterini oynamasına izin vermiş. Filmde Styles’ı Arda Aydın seslendirmekte. Yine enfes bir dublaj ile görevini tamamlamış Arda Aydın.


Tommy rolündeki filmin ana karakteri diyebileceğimiz Fionn Whitehead’i Fatih Özkul seslendirmekte. Diğer rol dağılımı gibi bu da nokta atışı olmuş.
Nolan’ın hemen hemen her filminde yer verdiği fetiş oyuncularından Cillian Murphy’yi Onur Kırış seslendirmekte. Karakterin nidalarını, karakterin o yılmış, korkmuş halini çok iyi yansıtmış Kırış.


Nolan’ın bir diğer fetiş aktörü Tom Hardy, bu filmde göründüğü sahnelerin çoğunda, yüzü hep maskeli karşımıza çıkmakta. Hardy’yi daha önce yine bir Warner Bros. yapımı olan, Mad Max: Fury Road filminde de konuşmuş olan, konuşmak ile kalmayıp resmen Tom Hardy'i bir giysi gibi giyen ve bizler için artık ÖZDEŞ SES'i olan Zeki Atlı konuşmakta.

dunkirk ile ilgili görsel sonucu
Yukarıda bahsettiğim iki kan uyuşmazlığı’ nın bir benzeri filmin başlarında görünen Amiral rolündeki 63 yaşındaki Matthew Marsh ve O’nu seslendiren Cüneyt Cakova’nın sesinin karaktere aşırı genç kalması idi. Cakova’nın yapacağı pek bir şey de kalmamış, karakter belli, aktörün yaşı belli, görüntüsü belli.

Dediğim gibi filmin genelinde başarılı eşleşmeler olduğundan bunlar nazarlık olarak kalıyor… James D'Arcy’nin canlandırdığı Albay Winnant karakterini sektörün harika isimlerinden Ali Ekber Diribaş seslendirmekte. Yaptığı işe zaten yorumlamamıza gerek bile yok, eşleşme harikulade.

Son olarak Dublaj Yönetmeni Oğuz Özoğul’un da Savaş Pilotu Collins karakteri ile aktör Jack Lowden’a cuk diye oturmuş sesi.

dunkirk banner ile ilgili görsel sonucu

Hanımlar ve beyler, yeni bir dublaj kritiğinde görüşünceye dek, sürç-i lisan ettiysek affola.


Seslendirme Kadroları Editörü
Ediz Halil IŞIK

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen Spam ve Küfürlü Yorumlar Yapmayalım.