Kadro Ara!

Kritik: Mad Max: Fury Road

Mad Max: Fury Road : Afis
Öncelikle uzun bir süredir dublaj kritiği yazmadığım için takipçilerimize olan mahçubiyetimiz ile başlamak istiyorum. Ama hayat şartları koşturmacalar bir yana, gerçekten şöyle keyifle kaleme alacak bir filmde bu sıralar ne yalan söyleyeyim gelmedi gelemedi. Malum yaz ayları sinema döneminin özellikle dışardan gelen yabancı bazlı dublajlanan işlerinin tabiri caizse kesat gittiği bir dönem. Ama bu gün konumuz ve filmimiz hiç bitmeyen deli çılgın temposu ve gerçekten enfes castı ve dublajı ile bir yeniden uyarlama ürünü olan MAD MAX daha reklamlarını ve fragmanlarını gördüğümüz anda castın kalitesini sezdiğimiz gibi bir owww çekip kendi aramızda Sesledirme Kadroları olarak şunu kim bunu kim konuşur kulislerine hızlı bir şekilde başladık.
Tabiki bizimde ilk olarak aklımıza gelen oyuncuların ister istemez daha önce ki filmlerinde kimlerin konuştuğu idi. Lakin Mad Max'de oyuncularımız ve doğal olarak karakterlerimiz o kadar mad (deli) manyaklar ki daha önce ki filmlerden dublaj kastı almanında bir o kadar delice olduğunu düşünüp yolumuza özgün sesler ile devam ettik. Normalde tek tek incelediğimiz castı bu sefer bir farklılık yaparak bir bütün olarak ele almak istiyorum. Çünkü Mad Max in dublajı bireysel performanslardan çok ana parçayı oluşturan çok kaliteli ayrıntılar ile bir bütün olarak kaliteli bir iş olmuş; Gerek yönetmenliği gerek doğru seslerin başarılı bir şekilde casta eklenmesi enfes tonlamanalar ama en çokda şahane bir mix ile karşımıza çıktı Mad Max. Nerdeyse dünya standartlarında hatta ne nerdeysesi baya baya dünya standartlarında enfes bir mix filme sizi direk alıp gömüyor, bol aksiyonlu ve bol miktarda kendi orjinal seslerindede bazı atraksiyonlar gösteren Mad Max bu enfes kurgu hiç bozulmadan çok profesyönelce Türkçeleştirilmiş demek; öyle zannediyorum ki hiç yanlış olmaz. Tamda bu noktada ses teknisyeni İsa Yücel ve filmin dublaj yönetmeni Bora Severcan'a çok kocaman alkış yollamak bu kritiği yazıyorsak bizimde boynumuzun borcudur. 
Türkçe dublaj sevemeyelerin en çok yakındığı hususların başında olan efektlerin dublajla beraber yok olduğu gibi bazı korkular Mad Max in dublajında katiyen karşınıza çıkmayan bir durum ki zaten bilenler bilir sinema için yapılan pek çok iş bu tarz durumlardan oldukça uzak işlerdir. Ama özellikle Mad Max in Mixi filmin üzerinde şahane bir iz bırakıyor. Tek tek isimleri incelemeyeceğiz dediysemde ucundan kıyısından da bir iki söz söylemek istiyorum, Başrolde son yıllarda artık ciddi bir istikrarla duymaya başladığımız, daha önce değişik fantastik karakterlerin özel sesi Zeki Atlı jön olayında da 'gerekeni yaparız' demiş ve kusursuz bir biçimde çok konuşmayan ama. Konuştuğunda da karizmadan mikrofon titreten Başrolümüze gerekeni yapmış. O kadar attaksiyonu gösteren abimiz duruyor duruyor iki cümle ediyor ve heehhh evet oluyoruz. Aksiyonlu sahnelerde ise karizma sesin yanı sıra Zeki Atlı'nın performansında o atraksiyonu ve olayın boyutuna göre gelen dalgalanmayı çok net biz hissedebildik, buda karizma konuşacağım diye aksiyonu bir kenara bırakmayan karakter ile şekillenen bir dublaj ortaya çıkartıyor.

Charlieze Theron ile hayat bulan Furiosa'yı konuşan Nilay Cennetkuşu benim ilk kez duyduğumuz bir isim ama editör arkadaşlarımız ilede ettiğimiz istişarelerde gayet başarılı bir şekilde hiç sırıtmadan hakkını fazlasıyla verdiğini düşünüyoruz, özellikle aksiyon sahnelerinde ki nida geçişleri çok temiz ve akıcı. Buda sizin karaktere yakın durmanızı sağlıyor ama bunu yaparkende oyuncunun oyunundan birşeyler koparmıyor. E hali ile ortaya iyi ve seyir zevki yüksek bir ürün çıkartıyor.,Castta enfes isimler yan rollere birere usta edası ile o kadar güzel serpiliyor ki ortaya çıkan iş neresinden tutarsanız tutun kalite çıtasının üzerinde kalıyor. 
Şimdi biraz toparlıyorum. Mad Max son zamanlarda sinemada izlediğim hem sinematografik hem de Türkçe Dublaj içeriği ile en şık filmlerden biriydi. Halen daha aklında soru işareti olanlar için Türkçe Dublajlı versiyonunu o aksiyonun içinde birde 3D yazılar ile boğuşmadan izlemek adına gönül rahatlığı ile öneriyorum ve umut ediyorum ki bu sefer daha kısa bir sürede arayı çok açmadan yine usta ellerden çıkan enfes bir işin kritiğinde görüşmek üzere, sesiniz sesimizdir efendim güzel kalın.

Murat Atasoy (@murat_atasoy)
Seslendirme Kadroları İçerik Editörü

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen Spam ve Küfürlü Yorumlar Yapmayalım.